Пропускане към основното съдържание

Аз съм българче... в чужбина

     

     Доста често явление в наши дни е емиграцията на българите в чужбина. Все повече млади хора не откриват причина, за да останат в Родината и като ято птички отлитат към нова и непозната земя, за да търсят топлите лъчи на усмихващото им се слънце. В очите на наивните българчета, навършили пълнолетие и получили така желаните свобода на избор и независимост, България изглежда като верига, от която час по-скоро бързат да се откъснат и да избягат далеч от нея. Защото това е България в очите на днешното поколение – пречка към развитието и прогреса; държава, управлявана от вълци в овчи кожи; страна, в която обикновеният човек се мъчи да живее и живее, за да се мъчи. Представена в тази светлина, Родината ни се превръща в най-черната, най-лошата, най-презряната… И ето как един ден българинът се озовава на Терминал 1, държейки билет в треперещите си ръце. Докато едно време този българин бе на около 35-40 години, че дори и повече, сега той е младеж, едва навършил пълнолетие. До него стоят роднините му, които с болка пускат ръката на своето дете и го гледат как изчезва с големия си куфар след тълпата бъдещи емигранти.
     „С каква ли цел заминават тези млади хора?” – чудите се вие. Едни заминават в чужбина, за да работят, други – за да получат по-добро образование… А някои – и двете.
     За скромните две години, в които пребивавам във Франция, мога да кажа, че значително обогатих общата си култура и до известна степен се приобщих към „европейския” начин на живот. Ние, младите емигранти, без да усещаме, се променяме всеки ден, малко по малко, докато един ден открием, че нямаме нищо общо с човека, който сме били в България.
     Докато в България, излизайки навън, виждаме нацупени и вечно недоволни хора, блъскайки се в тълпата и плюейки встрани, то във Франция виждаме точната противоположност - усмихнати и лъчезарни хора, поздравяващи дори и непознатите.
     В Родината ни хората се поздравяват със „Здрасти. К’во става?”, което бива последвано от куп оплаквания. Всеки изкарва своето бреме най-тежко, окайва тъжната си съдба, жените проронват по някоя сълза, а от устата на мъжете излизат всякакви цветущи приказки, доказващи богатството на българската реч. След това всеки продължава пътя си доволен от полученото съчувствие и натоварил приятеля си със своите проблеми. При същите обстоятелства, но във Франция, хората се поздравяват с усмивка, а след поздрава следват обичайните две целувки по бузите. Разменят няколко думи от рода на „Колко хубаво е времето днес! Какъв прекрасен ден!”. Разделят се отново с целувки и запазват усмивките на лицата си.
     За един новодошъл студент Франция изглежда като приказка. Там намира нови приятели, с които прекарва голяма част от времето си и България остава все по-далеч в съзнанието му. Разбира се, в нашето модерно общество всяко едно събитие, било то просто събиране с приятели, се отразява в социалната мрежа. И ето че идва неприятният момент, в който приятели, близки, познати (че и непознати) от България започват злобните си коментари. Та нали сме на принципа „Не на мен да ми е добре, а на Вуте да му е зле!”. „Виж какви са новите му/и приятели! Какви са тези събирания, нали е там, за да учи! Разхайтил/а се е! А от къде взема пари? Колко е скъпо там! За никого не мисли!” – възмущават се и любопитстват хората.
     На пръв поглед всичко изглежда лесно, но впоследствие идват трудностите.
     Колкото и да са мили и добри французите, за тях ние винаги ще сме чужденци. Лека-полека дори най-простите неща стават сложни. Проблеми с преподаватели, работодатели, институции. Пренебрежително отношение, експлоатация на човешкия труд. Пред всички тези неща човек е сам и се бори, стиска зъби, мъчи се да успее. Идва моментът, в който няма към кого да се обърне за помощ и въпреки всичко намира сили да продължи. Отиват си енергията, силите и ентусиазмът. Забравя дните от седмицата, датите… За него има само работни дни и дни за почивка. Идват спомените и носталгията. Следват безсънни нощи, терзания и колебания.
     И ето, че отново се озовава на летището, чакайки своя полет за България. Страната, която толкова бе презрял, сега се явява като светлина в тунела.
     Чакайки своя полет, чува завалена българска реч. Вижда няколко мургави господа, придружени от накичени с големи обеци и шалове с пера дами. Вместо куфар носят издута пазарска чанта, облепена с тиксо (за по-сигурно). Странно, но тези хора събуждат чувство на радост. Нареждайки се на опашката, по-едрите господа предреждат дамите (може би бързат да им отворят вратите на самолета – джентълмени!). Тези явления вече не дразнят българина, сблъскал се с какви ли не по-страшни неща. С усмивка на лицето и треперещи ръце той слиза на софийското летище и се оглежда. И пак познатите лица – роднини, приятели, съседи. Всичко е толкова хубаво! Дори замърсения от заводите въздух е по-хубав от този в чужбина. Дори навъсените лица на изморените българи са по-красиви! Дори хората, които са подхвърляли упреци и злобни коментари, са по-добри!
     България! Оценяваме я чак когато я напуснем… Но тя не ни напуска. Остава винаги СЪС нас и ВЪВ нас. Стои си дълбоко в сърцата ни и чака. Чака да я оценим и да си я поискаме обратно. Най-хубавата страна е нашата родина! Най-хубавият език е родният ни език! А ние сме най-слепите, когато не го забелязваме и най-щастливите, когато го разберем.


Коментари

Популярни публикации от този блог

Реплика на Huda Beauty Desert Dusk Palette

Здравейте, приятели! След дъъълго отсъствие се завръщам с нова статия в блога! Както сте се досетили, днешният пост ще бъде ревю на палитра сенки за очи. Ако опаковката ви се струва позната, това е защото палитрата е реплика на така популярната напоследък Huda Beauty Desert Dusk Palette. Още в началото държа да подчертая, че не притежавам оригиналната такава (въпреки че много би ми се искало) и нямам база за сравнение. Все пак ще споделя мнението си относно качеството на тази реплика. Опаковката Изключително успешна имитация на оригиналната опаковка. Пристигнаха добре опаковани и без поражения. Палитрата се затваря с магнит, изключително лека и компактна е, което я прави идеална за пътуване. Единствената ми забележка е изцапаното с нещо като лепило огледало. Цветовете В палитрата има 18 цвята: 8 матови и 10 блестящи сенки. И тук идва първото разминаване с оригиналната палитра. Докато оригиналната палитра съдържа 8 матови, 6 пресовани перлени, 3 дуо-хром сенки

Yves Rocher Hair Care

Здравейте, приятели! От няколко години използвам продукти на марката Yves Rocher, която е известна с натурална козметика на растителна основа. Марката е френска, но продуктите и могат да се намерят и в други страни, включително и в България.  Днес ще ви запозная с два продукта за грижа за косата на Yves Rocher, които използвам от близо година. Първият от тях е масло за дълбоко възстановяване. Препоръчва се за дами с много сухи и изтощени коси. Използва се два пъти седмично, като се нанася върху суха коса, по дължината на косъма, изчаква се 10 минути и се отмива с шампоан. В началото не забелязвах никакъв ефект, но впоследствие косата ми започна да става по-мека, по-добре оформена и с обем. Общо взето, ефекта, който търсех. Ароматът на маслото е доста приятен, а текстурата не е особено гъста и лесно се нанася. Не съдържа парабени и оцветители. Единственият проблем, който срещам при употребата му е, че трябва много да се внимава да не доближава корените, за да не се омазни

Makeup Wars [Challenge]

Hey guys! I've been challenged by Deni to choose 3 beauty products from the same category and to point out their positive and negative sides. So I chose to show you three nude eyeshadow palettes that I have. Here they are: 1. 8-in-1 eyeshadow palette from AVON 2. Gabrini - Terra Cotta Eyeshadow 3. H&M Nude Eyes Здравейте, приятели! Бях предизвикана от Дени да избера 3 козметични продукта от една и съща категория и да отбележа положителните и негативните им страни. Избрах да ви покажа три от моите палитри със сенки. Ето ги и тях: 1. Палитра 8 в 1 от AVON 2. Сенките Terra Cotta на Габрини 3. Сенки от H&M  Let's start with the one from AVON (+) When I order eyeshadows I always worry if I'll get them in a good condition as they are really fragile, but this one was really well wrapped, so there weren't any problems when I got it. I like it because it has 8 different colors and it's pretty small at the same time and for a person